Eddie Rabbitt – The Platinum Collection (2006)

Vergeten Countryster

Genre: Country Pop

The Platinum Collection zelf staat niet op Spotify, maar een groot deel van de nummers staat op deze online only release

Twee dagen en 22 jaar geleden overleed countryzanger Eddie Rabbitt aan de gevolgen van longkanker, slechts 56 jaar oud. De man heeft een aantal nummer 1 hits op zijn naam staan en bracht 15 studioalbums uit. Toch lijkt hij een beetje vergeten te zijn, je vind maar relatief weinig informatie over hem op internet en hij heeft niet eens zijn eigen website of social media pagina. Daarom wil ik graag even een stukje over hem schrijven, de man heeft namelijk best mooie muziek gemaakt. Normaal gesproken bespreek ik eigenlijk geen verzamelalbums, maar ‘The Platinum Collection’ is het enige album dat ik van de beste man heb. Tegelijkertijd is dit ook wel de ideale instapper om kennis te maken met zijn muziek.

Bij mij begon het allemaal met het eerste nummer, ‘I Love a Rainy Night’. In de game Grand Theft Auto San Andreas had je een aantal radiozenders waaronder K-Rose. Deze countryzender was eigenlijk een parodie op de redneck cultuur maar heeft er toch maar mooi voor gezorgd dat ik countrymuziek ben gaan waarderen. Een lekkere gevarieerde selectie van wat meer puurdere country nummers en countryrock/pop. Eddie Rabbitt valt duidelijk in de laatste categorie.

Eddie Rabbitt groeide op in de Amerikaanse staat New Jersey als zoon van Ierse ouders. Hij kreeg een passie voor muziek net als zijn vader die viool en accordeon speelde in danszalen in de omgeving van New York. Rabbitt bleek goed gitaar te kunnen spelen, schreef zijn eigen nummers en kreeg toen hij twintig was een platencontract voor een single. Om zijn talent voor het schrijven van nummers beter te ontwikkelingen vertrok hij in 1968 naar de countryhoofdstad Nashville. Toen the one and only Elvis Presley het door Rabbitt geschreven ‘Kentucky Rain’ opnam betekende dit de definitieve doorbraak. De single werd een grote hit en kreeg een gouden plaat. Het door Ronnie Milsap gezongen ‘Pure Love’ behaalde zelfs de 1e plaats in de hitlijsten. Hiermee kreeg hij in 1975 een platencontract bij Elektra Records waardoor Rabbitt aan zijn solocarrière kon werken.

Bij het opzetten van het album valt wel direct iets op, deze versie van ‘I Love a Rainy Night’ klinkt toch wel anders dan de versie in het spel. En wat blijk? De versie die in GTA zit is helemaal niet door Rabbitt gezongen, maar door ene Gary Fox. Hij blijkt nog een aantal nummers van Rabbitt te hebben gezongen voor wat verzamelalbums in de jaren 80. Het zal wel iets met rechten te maken hebben gehad. De verschillen tussen de versies van Rabbitt en Fox zijn op de stemmen na niet enorm groot. Het is wel apart dat je hier niet meer over leest. Blijkt maar weer dat de Rabbitt fanbase niet zo actief is online. Maar goed, ‘I Love a Rainy Night’ is een feel good song waar ik altijd wel voor te porren ben. Het is luchtig en weet me altijd op te vrolijken als het even tegen zit. Het is allemaal vrij simpel maar soms heb je ook niet meer nodig voor een leuk nummer.

‘The Platinum Collection’ geeft verder een goed beeld van met name het begin van Rabbit’s solo carrière. De meeste singles en een aantal albumtracks van de periode 1975-1983 zijn hier wel terug te vinden. Met 22 tracks is het ook het meest complete overzicht van de man. Het wordt mij wel snel duidelijk waarom Rabbitt niet erg populair is in de countryscene. Echte pure country hoef je hier niet te verwachten, het is allemaal behoorlijk gladjes geproduceerd en er staan ook aardig wat ballads op de plaat. Daar is op zich niet zo veel mis mee, het zijn in wezen prima nummers maar wel erg zoetsappig en voorzien van die typische jaren 70 strijkers op de achtergrond. Als ik een beetje in een melancholische bui ben willen wat gladdere nummers als ‘Suspicious’ en ‘Amazing Love’ er wel in, maar het heeft weinig met country te maken.

Het zijn dus voornamelijk popballads, countryballads en countrypop wat de klok slaat. Als we het over de countryballads hebben zijn Rabbitt’s versie van ‘Kentucky Rain’ (alhoewel de versie van Elvis wel beter is), ‘Pour Me Another Tequila’ en ‘Hearts on Fire’ mooie songs. Rustig maar wel smaakvol gemaakt. Daarnaast staan er een aantal countrypop nummers op ‘The Platinum Collection’ die er mogen zijn. Naast het eerder genoemde ‘I Love a Rainy Night’ was ook ‘Drivin’ My Life Away’ een grote hit en de ideale roadtrip muziek. Lekker niks aan de hand en karren maar. Daarnaast zijn ‘Drinkin’ My Baby (Off My Mind)’, ‘Rocky Mountain Music’, ‘Is There a Country Song on the Jukebox’ en ‘Plain As the Plain on My Face’ aardig in elkaar stekende nummers. Het is allemaal niet heel diepgaand maar prettige ‘niks aan de hand’ muziek. ‘Song of Ireland’ verdient ook nog wel een bijzondere vermelding vanwege de folky invloeden en als ode aan het geboorteland van Rabbitt’s ouders. De overige nummers zijn wat minder, soms omdat ze wat matigjes zijn maar ook omdat een aantal zo zoet zijn dat het glazuur van de tanden sprint.

Ach ja die Eddie Rabbitt, misschien nog wel meer een songwriter dan een performer. De man heeft een fijne stem maar mist af en toe een beetje de expressie en oprechtheid die andere countryartiesten wel hebben. Ik vermoed dat dat ook een van de redenen is waarom hij tegenwoordig onder de countrypuristen niet zo geliefd is. Er valt wel wat voor te zeggen, Rabbitt heeft bijvoorbeeld geen moeilijke jeugd gehad vol armoede en verdriet waar vanuit hij kan schrijven. Hij schreef meer als vak dan uit eigen ervaringen, terwijl dat laatste juist iets is wat country juist zo doorleeft en mooi maakt. Toch vind ik dat Rabbitt beter verdient en dat zijn nummers gehoord mogen worden. Het is goed om te zien dat door GTA Rabbitt een nieuwe groep mensen heeft weten te bereiken en heeft geraakt met zijn muziek (ook al is het niet zijn uitvoering). Op die manier blijft zijn legacy ook onder jongere mensen in leven.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag